Un manipulador d’aliments és aquella persona que es dedica professionalment a estar en contacte amb els aliments durant el seu transport, emmagatzematge, preparació, envasat, distribució i venda. Treballar amb menjar que se servirà al públic és un procés delicat i que exigeix ​​complir amb una sèrie de normes i precaucions per evitar problemes de salut com una intoxicació alimentària.

Per evitar que els aliments es contaminin o s’embrutin, has de mantenir un grau elevat de neteja personal, portant la vestimenta i protecció adequades.

És molt important rentar-se les mans amb aigua i sabó totes les vegades que sigui necessari abans d’entrar en contacte amb el menjar. Portar guants i el cabell o recollit o tapat amb una xarxa. I com bé sabràs, la llei prohibeix fumar, mastegar xiclet o menjar al lloc de treball. Tampoc s’ha d’esternudar o tossir sobre els aliments ni portar anells, polseres, rellotges o altres objectes que puguin entrar en contacte amb ells. D’aquesta manera tan senzilla podràs garantir que tot el que cuinis estarà en perfectes condicions.

A més de la teva higiene personal, la de la teva cuina ha de ser igual d’important. Mantenir-ho tot en ordre pot semblar una tasca poc atractiva, especialment quan veus que el greix i la brutícia comencen a acumular-se en alguns racons. No obstant això, recorda sempre que la neteja regular és la millor manera d’evitar enfrontar més tard una pesada neteja a fons. Com tot a la vida és millor prevenir que curar. Per això, el més pràctic i senzill és mantenir un nivell de neteja diària a la cuina, ser constant és molt important, per tal que l’únic que necessitis per mantenir-la així siguin productes simples com sabó, aigua i desinfectants suaus.

La neteja de la cuina ha de començar retirant els residus i partícules gruixudes que hi hagi sobre la superfície. Després s’apliquen detergents o productes desengreixants per eliminar la brutícia i, un cop aclarits completament, s’utilitza un desinfectant per eliminar els microorganismes que pugui haver-hi. Després d’una última passada amb aigua, s’asseca tot amb cura.

Algunes recomanacions generals per a la neteja de cuines centrals són imprescindibles per tal de no utilitzar productes abrasius ni instruments metàl·lics per retirar les substàncies adherides, no fer servir aigua per netejar els taulers electrònics dels aparells ni tampoc en aquells que tinguin vidre en la seva estructura quan encara estiguin calents, així com eliminar del tot detergents i desinfectants durant l’aclarit i esbandida de superfícies i estris perquè no deixin taques en ells que puguin contaminar després els aliments.

Hi ha elements de la teva cuina que requereixen una atenció especial. Per exemple, cal vigilar que l’oli utilitzat en les fregidores no es refredi i s’endureixi, ja que pot obstruir l’aparell i dificultar-ne la neteja. Per netejar cal utilitzar sempre aigua calenta i sabó. També les taules de tall han de ser netejades escrupolosament utilitzant com desinfectants bicarbonat de sodi, vinagre i aigua per desfer-se de bacteris.

L’empresari té l’obligació de proporcionar tots els instruments i la formació necessària per exercir la teva tasca complint amb la normativa vigent.

A la nostra web podeu trobar productes que són favorables per a la neteja de cuines industrials: http://www.ambisist.cat/productes/